Ekamiin avattu simulaattorikoulutuskeskus hyödyntää uutta teknologiaa

To 15.11.2018 15:00

Ekamin Katariinan kampukselle on tänä vuonna valmistunut simulaattorikoulutuskeskus, johon on koottu oppilaitoksen merenkulun, logistiikan, maarakennusalan ja satamalogistiikan koulutuksissa käytettävät simulaattorit. Simulaattorikeskus esiteltiin kutsuvieraille avajaistilaisuudessa torstaina 8.11.2018.

Aiemmin ennen simulaattoreiden tuloa koneiden käyttöä on jouduttu harjoittelemaan työpaikalla oikeilla laitteilla. Oppilaitos on pystynyt tarjoamaan vain teoria- ja turvallisuuskoulutusta.

- Moderni koulutus auttaa yrityksiä tekemään parempaa tulosta. Simulaattorikoulutuksessa on paljon hyötyjä yrityksen näkökulmasta. Se on kustannustehokasta ja turvallista, Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymän johtaja Sami Tikkanen avaa.

Simulaattorit tarjoavat mahdollisuuksia myös työkoneiden valmistukseen. Työkoneiden valmistus ja kehitys ovat monimutkaisia ja kalliita prosesseja. Ensimmäinen prototyypin rakentaminen osista, joita ei ehkä ole koskaan ennen testattu yhdessä voi tuoda vastaan yllättäviä ongelmia ja laitteen saattaminen kunnolliseen toimintakuntoon saattaa vaatia melkoiset määrät lisäresursseja. Yksikään työkonevalmistaja ei halua tulla tunnetuksi heikkolaatuisista ja epäluotettavista tuotteistaan.

- Digitaalinen versio koneesta tarjoaa vapaan ja ennen kaikkea turvallisen ympäristön, jossa uusia koneita voidaan suunnitella, testata, tutkia ja kehittää. Digitaalinen kone on kätevä apuväline datankeruussa, huollossa ja myynnissä. Koulutus simulaattorin kanssa on nopeaa ja turvallista, avajaisten juhlapuhujana toiminut Mevea Oy:n projekti-insinööri Jarkko Nokka kertoo.

Juhlapuhujana toiminut Jarkko Nokka kertoi simulaattoreiden teknisestä kehityksestä.

Ekamin nosturisimulaattorit on hankittu Euroopan aluekehitysrahaston tuella. Nykyaikaiset simulaattorit pääsevät todella lähelle todellista laitetuntumaa. Käytännön nosturityöskentelyssä voi olla enemmän häiriötekijöitä, mutta simulaattoreilla on tarkoitus kehittää lähinnä laitteen hallintaa. Ekamin nosturisimulaattorit on hankittu Euroopan aluekehitysrahaston tuella.

- Kaikilta laitteen hallinta ei vaan ota sujuakseen ja sen voi nyt nähdä jo koulutusvaiheessa simulaattorityöskentelyssä, kouluttaja ja simulaattorispesialisti Jouni Ropponen toteaa.

Jouni Ropponen opasti simulaattoreiden käytössä.

Avajaistilaisuudessa yleisö pääsi tutustumaan simulaattoreihin ja halutessaan myös kokeilemaan, millaista on ohjata vaikkapa satamanosturia. Nosturin puikkoihin istahtikin teknisenä päällikkönä ja turvallisuuspäällikkönä Inkoo Shippingissä työskentelevä Jani Nordman.

- Olen itse opiskeluaikanani jo 90-luvulla päässyt kokeilemaan merenkulun tutkasimulaattoreita. Tekniikka on kehittynyt todella paljon noista ajoista. Inkoo Shipping tekee aktiivista koulutusyhteistyötä Ekamin kanssa ja työntekijöiltä on tullut positiivista palautetta simulaattorikoulutuksista, Nordman kertoo.

Jani Nordman pääsi kokeilemaan nosturisimulaattoria.

Jaa