Koulutuksesta lähtökohdat, työstä ammattitaito – Jalotakka on tehnyt vuosia yhteistyötä Ekamin metallialan kanssa

Ti 06.10.2020 07:45

Jalotakka Oy:n Kotkan myymälä ja tehdas on monelle tuttu rakennus VT18:n varrella Kotkan Karhulassa. Pihalla on esillä erilaisia huvimajoja, grillejä, kesäkeittiöitä ja pihasaunoja. Tehtaalla syntyvät teräshormit, grillit ja muut metallityöt ja muut myytävät tuotteet tulevat yhteistyökumppaneilta. Myymälöitä löytyy lisäksi Kouvolasta ja Lahdesta.

Yrityksen ja Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekamin yhteistyö on vuosien varrella ollut tiivistä. Jalotakan koko henkilöstöstä 11 on metallialan töissä ja heistä yhdeksän on tullut Ekamin kautta.

– Koulutus antaa peruslähtökohdat ja edellytykset alalle ja työelämässä hankitaan lopullinen ammattitaito, kertoo tuotantojohtaja Mikko Muurinen.

Muurinen on vuodesta 1984 toiminnassa olleen yrityksen toinen perustaja. Liikeideana on ollut valmistaa tuotteita, jotka on tehty laadukkaista raaka-aineista suomalaisiin oloihin. Metallialan alihankintatöitä on pystytty tekemään mm. laserleikkurin, nykyaikaisen särmäyskoneen ja maalauslinjan hankinnan myötä, eli Jalotakka pystyy tarjoamaan asiakkaalleen täysin asennusvalmiin tuotteen.

– Harvoin yritys pystyy kasvattamaan työntekijän ns. pystymetsästä. Harvalla yrityksellä on siihen voimavaroja. Koulussa hankitaan perustieto ja -osaaminen, kuten hitsausmenetelmien tunteminen. Yritys kouluttaa työntekijän sen jälkeen omiin tarpeisiin, Muurinen sanoo.

Petri Kallioniemi ja Mikko Muurinen seisovat työsalissa.

Petri Kallioniemi (vasemmalla) ja Mikko Muurinen (oikealla) ovat vahvasti sitä mieltä, että perusoppi alalle tulee koulusta.

Muurinen pitää tärkeänä suhteita opettajiin, koska he tuntevat opiskelijat parhaiten.

– Opiskelijoiden myötä Ekamin opettajat ovat tulleet tutuiksi ja kyselemme heiltä sopivia harjoittelijoita. Opettajat näkevät sopivan potentiaalin: kuka huolehtii työkaluistaan, noudattaa työturvallisuutta ja työaikoja, on kiinnostunut valitusta koulutuksesta ja sopeutuu työyhteisöön.

Oleellista on ollut myös se, että opettajat tietävät, mitä Jalotakassa tai muissa yrityksissä tehdään.

– Opettajien olisi hyvä vierailla yrityksissä, jotta he voivat tehdä ns. täsmähankintaa, kun yritys on valmis ottamaan työelämässä oppijan, Muurinen toivoo.

Ekamin kone- ja metallialan tiimipäällikkö Atte Kotilainen kertoo, että Ekamista löytyy kokemusta saattaa yritykset ja heille sopivat opiskelijat yhteen.

– Yritysten tavat ja toimintamallit vaikuttavat ja niiden tunteminen auttaa tekemään onnistuneita rekrytointeja. Meillä on hyvä tuntemus seudun yrityksistä, mikä mahdollistaa opiskelijoiden työpaikalla oppimisen jaksojen kohdentamisen heille soveltuviin yrityksiin.

Ammatillisen opetuksen sekä yritysten yhteistyö nykypäivän koulutuksessa on erittäin tärkeässä asemassa. Pakolliset tutkinnon osat, käytännössä ensimmäinen vuosi, opiskellaan pääsääntöisesti koululla. Sen jälkeen yritysyhteistyö korostuu, jolloin valinnaisten tutkinnonosien suorittaminen sijoittuu osittain myös käytännön työelämään.

Pulverimaalari Petri Kallioniemi on työskennellyt Jalotakalla jo yli 20 vuotta. Vuosiin mahtuu yhteensä viitisenkymmentä Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekamin opiskelijaa, joita hän on ohjannut harjoittelujen ja työelämässä oppimisen aikana.

– Toimin Jalotakassa perehdyttäjänä. Työtehtävien lisäksi opetan, miten työelämässä ollaan, kuten ei räplätä kännykkää ja seurataan mitä opetetaan, Kallioniemi kertoo.

Kone- ja metallialalla on hyvä työllisyystilanne ja koulutus antaa valmiudet työskennellä monipuolisesti erilaisissa tehtävissä. Ekamin perusopinnoissa on tarjolla asentajan, koneistajan ja levyseppähitsaajan suuntautumisvaihtoehdot ja ammattitutkintona tuotantotekniikan ammattitutkinto. Perusopintojen suorittaneet voivat myös valita erilaisia tutkinnon osia ja suorittaa pätevyyskorttikoulutuksia. Tutustu koulutuksiin kone- ja metallialan verkkosivuilla.

Tutustu Jalotakkaan:

https://kauppa.jalotakka.fi/

https://www.youtube.com/watch?v=l5YnWrcyJvs

Jaa