Rannikkopajoilla tapahtuu

To 09.12.2021 14:45

 

 

Rannikkopajojen työpajat osallistuivat Haminan linnoituksen jouluun

Pajojen Tintamareskit

 

Taidepaja sai työtilauksen Haminan kaupungilta, jossa meitä pyydettiin suunnittelemaan ja maalaamaan kolme valokuvaustaulua eli tintamareskia. Yhteyshenkilönä toimi Henni Kiri, joka on Haminan kaupungin kulttuurituottaja. Taulut tulivat Haminan Linnoituksen Jouluun Raatihuoneentorin lähelle. Meidän kanssamme tekemiseen mukaan tuli Haminan Luovapaja.

Meillä oli muutama suunnittelukokous etänä Hennin kanssa, joissa kerroimme omia ideoita ja suunnitelmia ja sovelsimme niitä Hennin omien kanssa. Joitain elementtejä lähti pois ja joitain tuli tilalle, mutta me kaikki olimme yhdessä tyytyväisiä lopputulokseen. Ideana oli, että kuvat loisivat yhteisen haminalaisen tarinan, jossa ihmiset liikkuisivat maalta valoa kohti keskustaan päin, jossa he löytävät lopulta Raatihuoneen loistavan tähden. Yhteisyys ja lämminhenkisyys ovat suuressa osassa kuvia. Tauluihin inspiraationa oli 1800- luvun sävyt. Jaoimme kolme taulua niin, että Taidepaja piirsi sekä maalasi kaksi ja Haminan Luovapaja piirsi sekä maalasi yhden.

Maalien sävyt sovimme myös haminalaisten kanssa yhdessä, että tauluista tulisi yhtenevät.
Pohjalle laitoimme tartuntapohjamaalin, jonka päälle maalasimme valkoisella ulkomaalilla, jota sävytimme pastoilla, koska taulut tulivat ulkokäyttöön.

 

Noin lokakuun puolessa välissä pääsimme aloittamaan vanerien pohjamaalauksen, kun työpalvelun väki oli hommannut vanerit meille, jonka jälkeen pääsimme piirtämään niihin. Ensin teimme suurimmat hahmot etualalle, joille tuli naamanreiät, koska sen jälkeen oli helppo tehdä taustalle tunnistettavat Haminan rakennukset, sekä muut ihmisjoukot.
Tauluihin tuli tunnistettavia rakennuksia, esimerkiksi Haminan lipputorni, Johanneksen kirkko ja puistotalo. Muita elementtejä oli myös Haminan lipputanko, Merikeinun alpakkatilan alpakat ja yleistä haminalaista katukuvaa.
Tauluihin myös lisäiltiin paljon pieniä yksityiskohtia, sellaisia, joita ei ehkä ensivilkaisulla huomaisi. Esimerkiksi hiiriä oli paljon. Tauluihin tuli myös hashtageja, jotta niistä kuvia ottavat voivat laittaa ne mukaan ja näin ne löydetään helpommin sosiaalisesta mediasta.

 

Maisa Drockila

Jaa