Taitaja-kilpailu kehittää niin opettajan kuin opiskelijan osaamista

Ma 03.06.2019 15:00

Ekamilaiset osallistuivat Suomen suurimpaan ammatillisen koulutuksen tapahtumaan Taitaja 2019 -kilpailuun hyvällä menestyksellä. Finaalissa leipuri-kondiittoriopiskelija Salla Kurki ja näytöslajina infrarakentamiseen osallistunut maarakennusalan opiskelija Juho Lehtomäki sijoittuivat neljännelle sijalle ja tarjoilijaopiskelija Eeva Mäenpää sai hopeaa. Kakkukahvit nautittiin rehtorin kanssa ennen viime keskiviikon valmistujaisjuhlia.
 

Tarjoilija-Taitaja, hopeamitalisti Eeva Mäenpää.

Kondiittoreilla finaalitehtäviä olivat mm. leivoslajitelman valmistaminen, kakun tekeminen annetussa ajassa ja taitotyönä pastillage-koriste, joka tarkoittaa sokerimassasta tehtävää koristetta. Infrarakentamisessa kilpailijat saivat tehtäväkseen erilaisia koneenkäsittelytehtäviä, piirustusten tulkintaa ja maa- sekä kivilajien tunnistamista. Tarjoilijoiden suoritukseen kuului mm. ruokien ja juomien esittely, suosittelu, myynti ja tarjoilu, saliruoan valmistelutaidot, annostelu, vatitarjoilu sekä erilaisten coctailien valmistus.
 

Taitaja-tapahtuman taustaorganisaationa toimii Skills Finland.

Joensuussa 21.–23.5.2019 pidettyihin finaaleihin valmistauduttiin opiskelijoiden kanssa viime syksystä asti. Eeva Mäenpäätä valmensi lehtori Paula Helakorpi ja työelämämentorina toimi hovimestari Heikki Hytönen Ravintola Vaustista. Salla Kurjen valmentajana toimi lehtori Sonja Laurila ja Juho Lehtomäkeä valmensi tuntiopettaja Mika Lindholm.

Paula Helakorpi koordinoi Ekamin Taitaja-valmentajia ja toivoo, että innostus kilpailemiseen syttyisi mahdollisimman monella opettajalla.
– Jokaisen pitäisi antaa opiskelijalle mahdollisuus kehittyä ja osallistua valmennukseen, joten rohkeasti vaan osallistumaan ja haastamaan itseään. Samanlaisia opiskelijoita kuin meillä on jokaisessa oppilaitoksessa.

Myös Mika Lindholm ja Sonja Laurila kehottavat opettajia ja opiskelijoita lähtemään reippaasti mukaan Taitaja-polulle.
– Kaikki rohkeasti mukaan kisaamaan. Semifinaalit ja finaalit ovat verkostoitumisen lisäksi hyviä paikkoja nähdä oman tekemisen taso, Lindholm kannustaa.
– Oman alan tuntemus ja ammattitaito lisääntyvät ja samalla verkostoituu niin opettajien kuin muiden mukana olevien henkilöiden kanssa, Laurila painottaa kilpailukokemuksen etuja.
 

Kuntayhtymän johtaja, rehtori Sami Tikkanen ja opiskelijat opettajineen: Eeva Mäenpää, Paula Helakorpi, Salla Kurki, Sonja Laurila, Juho Lehtomäki ja Mika Lindholm.

Opiskelijat ja valmentajat ovat yhtä mieltä siitä, että Taitaja on mahtava kokemus. Opettajat saavat kokea opiskelijan innostuksen ja motivaation harjoitteluun tsempatessaan ja kannustaessaan kilpailijaa huippusuorituksiin. Myös pettymysten kohtaamiseen on valmennettava henkisesti.

– Opiskelijat ovat motivoituneita. Työelämän kanssa jatkuvasti syvenevä yhteistyö ja verkostoituminen antaa hyviä harjoitusmahdollisuuksia paitsi kilpailijoille myös muille opiskelijoille. Tämä näkyy lisääntyneinä työllistymismahdollisuuksina, kertoo Helakorpi.

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja tuo ammatillista koulutusta monipuolisesti esiin ja opiskelijoilla on mahdollisuus päästä valmentautumaan myös kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin. Taitaja kokoaa joka vuosi yhteen tuhansia ammatillisen koulutuksen opiskelijoita ja asiantuntijoita sekä kymmeniä tuhansia kävijöitä. Taitaja-tapahtuman taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry. Ensi vuonna finaalitapahtuma järjestetään Jyväskylässä 11.–14.5.2020. 
 

Tulokset (kaikkien lajien tulokset verkkosivulla Taitaja2019.fi)

Tarjoilija
Riikka Sajaniemi Savon ammattiopisto 90.88
Eeva Mäenpää Ekami/Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto 84.29
Leila Karhunen Turun ammatti-instituutti 80.34

Kondiittori
Jenna Kattilakoski Optima 85.45
Henna Tolonen Ammattiopisto Lappia 83.18
Henna Jylhänkangas Ammattiopisto Lappia 81.95
Salla Kurki Ekami/Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto 80.01

Infrarakentaminen
Oskari Tolppanen Ylä-Savon ammattiopisto 81.62
Anssi Turunen Riveria 78.98
Jasperi Tauriainen Kainuun ammattiopisto 78.49
Juho Lehtomäki Ekami/Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto 73.64

Lisätietoja
Lehtori Paula Helakorpi, paula.helakorpi(at)ekami.fi, p. 044 581 5425
Taitaja2019.fi

Aiemmat uutiset aiheesta
Ekamilaiset valmentautuivat Taitaja-kilpailuun Singaporessa
Koulutusyhteistyö Ravintola Junnun kanssa vie opiskelijat kohti Taitajaa
Ekamista kaksi opiskelijaa semifinaaleista Taitaja2019-finaaliin
Eeva Mäenpäälle hopeaa tarjoilusta Taitaja-finaalissa

Jaa