Takapenkin tytöstä NY-lähettilääksi - Mira Korjula sai Ekamilla kipinän yrittäjyyteen

Ma 10.09.2018 13:45

Vielä muutama vuosi sitten haminalainen Mira Korjula istui luokan perällä näpräämässä puhelintaan, kun hänen ryhmälle puhuttiin yrittäjyydestä. Ekamin Haminan kampuksella liiketaloutta opiskellut Korjula ei ollut mikään kympin tyttö.

Nyt Korjula toimii Nuori Yrittäjyys ry:n NY-lähettiläänä Kotkassa ja Haminassa. NY-lähettiläät ovat NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman käyneitä nuoria, jotka on koulutettu oman tarinansa ja kokemuksiensa esittämiseen.

Miten tässä näin kävi?

- Paljosta on kiittäminen liiketalousalan opettajaani Marjo Lehtoa ja Cursorin yrittäjyyskasvatuksesta vastaavaa projektipäällikkö Maarit Koverolaa. He onnistuivat NY-vuoteni aikana sytyttämään kipinän yrittäjyyteen, Korjula kertoo.

Esiintymis- ja ryhmätyötaitoja yrittäjyysopinnoista

Korjula on toiminut NY-lähettiläänä maaliskuusta 2018 lähtien. NY-lähettiläs kertoo omien kokemustensa kautta NY-ohjelman jälkeisistä vaikutuksista esimerkiksi omiin jatko-opintoihinsa ja työelämään, mitä yrittäjämäinen asenne on ja millaisia taitoja työelämän ja jatko-opintojen kynnyksellä tarvitaan. NY-lähettiläät vierailevat kouluilla ja osallistuvat monipuolisesti paikalliseen NY-toimintaan. NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa nuoret perustavat oikealla rahalla toimivan NY-yrityksen. Ohjelma on avoin yläkoulun ja toisen asteen oppilaitoksissa opiskeleville.

- Oma NY-vuoteni Ekamilla opetti minulle paljon. Käytiin tietysti läpi paljon yrittäjyyteen liittyvää teoriaa, mutta samalla opin ryhmätyö- ja esiintymistaitoja sekä omaksuin sellaisen asenteen, että itse on töitä tehtävä, jos haluaa pärjätä, Korjula toteaa.

Yrittäjyysopetusta on kehitetty Ekamissa järjestelmällisesti. Korjulan mielestä se myös näkyy. Yrittäjyydestä kiinnostuneita nuoria on hänen näkökulmastaan katsottuna tänä päivänä enemmän kuin hänen opiskeluaikanaan.

- Omilta opiskeluajoilta päällimmäisenä jäi mieleen Haminan kampuksen yhteisöllisyys, hyvät opettajat ja hyvä henki. Oli tärkeää, että minulla oli mahdollisuus opiskella joustavasti omien tavoitteideni ja toiveideni mukaan, jolloin pystyin myös tekemään töitä opintojen ohella. Työssäoppimista oli myös paljon ja se oli hieno juttu, Korjula muistelee.

Hevosharrastus tuo Mira Korjulalle rauhoittavaa vastapainoa paljon esiintymistä ja innostamista vaativaan työhön. Kuva: Emma Kettunen

Yrittäjämäinen asenne on valttikortti

Vaikka nuorten kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan on kasvanut, yrittäjyys voi tuntua kovin etäiseltä asialta monelle 16-vuotiaalle. Korjula arveleekin, että hänen vahvuutensa NY-lähettiläänä onkin hänen oma taustansa.

- Tiedän, millaista on olla se takarivin tyttö, joka haluaa mennä siitä, mistä aita on matalin. Nuorten motivointi on helpompaa, kun on tämä oma kokemus, jota vasten peilata. Nuoret kiinnostuvat asiastani, kun kerron taustastani. Heidän on helppo samaistua minuun.

Kaikista ei tarvitse tulla yrittäjiä, mutta koskaan ei kannata sanoa ”ei koskaan”.

- Omasta mielestäni tärkein tehtäväni on kertoa nuorille, että vaikka yrittäjyys sinänsä ei tuntuisi omalta jutulta, yrittäjämäistä asennetta tarvitaan monessa työpaikassa. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla uusia asioita ja antaa itselle aikaa. Rohkeus, itseensä luottaminen ja sinnikkyys ovat taitoja, joista jokainen hyötyy, Korjula tsemppaa.

Energiaa ja positiivisuutta säteilevän Korjulan omatkin tulevaisuuden haaveet vaativat juuri näitä ominaisuuksia.

- Ehkä joskus pitkän, pitkän ajan kuluttua haluaisin perustaa oman lelukaupan. Suoritin kaikki työssäoppimisjaksoni opiskeluaikana lelukaupoissa, joten siksi juuri lelukaupan perustaminen kiinnostaisi. Toisaalta taas olen kiinnostunut toimittajan työstä - haluaisin olla uusi Anni Hautala!, Korjula nauraa.

Jaa