Työpaikkaohjaajan reippaus tarttuu oppisopimuksella koulutettavaan

To 13.06.2019 14:45

Oppisopimusopiskelijalle työnantaja nimeää työpaikkakouluttajan, jonka tehtävänä on olla tukihenkilö ja yhteistyökumppani työpaikalla. Hän ohjaa, antaa palautetta sekä arvioi oppimista.

Markus Kuismin on Kotkan Kiinteistöpalvelu Oy:n työpaikkaohjaaja, jolla on myös rutkasti omakohtaista kokemusta oppisopimuksella kouluttautumisesta. Ohjaaminen tuntuu hänestä luontevalta ja hän kokee hyötyvänsä siitä paljon itsekin.

– Olen opiskellut oppisopimuksella useamman kerran, joten kuviot ovat tutut. Sovin myös luonteeltani hyvin ohjaajaksi, joten homma on ollut senkin suhteen sopiva minulle, Kuismin kertoo.
 

Markus Kuismin suorittaa springlerjärjestelmän kuukausikokeilua. Springlerventtiili koelaukaistaan ja tarkastetaan, että laitteisto toimii kuten pitää. Testauksilla varmistetaan, että automaattinen ilmoitus tulipalosta välittyy aluehälytyskeskukseen ja, että myös springlerjärjestelmä toimii automaattisesti tarpeen tullessa.
 

Ohjatessa tulee miettineeksi myös perusasioita uudelleen toisesta näkökulmasta. 
– Joutuu miettimään asioiden taustoja ja lähtökohtia itse ratkaisun lisäksi. Oma näkemys hommiin syventyy, kun joutuu perustelemaan asiaa tai selittämään asian taustoja, Kuismin sanoo.

Oppisopimuskoulutuksen yhtenä etuna Kuismin näkee sen, että työn teko ja rahan ansaitseminen on mahdollista opiskelun aikana. Tulot voivat olla paremmat kuin normaalilla opiskelijalla. Opiskelun tahdin saa määrätä paremmin itse ja lisäksi Kuismin mielestä käytännön työtä tekemällä oppii paremmin.

– Ainakin itselläni toimi, kun sai tehdä niitä oikeita työtehtäviä opastettuna ja myöhemmin itsekseen. Pelkästään koulun penkillä opiskellessa ja vain esimerkiksi työharjoittelussa työtä tehdessä ei saa mielestäni niin hyvää tuntumaa oikeisiin työtehtäviin, Kuismin sanoo.
 

Markus Kuismin ja oppisopimuskoulutettava Joni Pulliainen tarkastavat kaukolämpöpaketin toimintaa ja sulkevat samalla lämmitysjärjestelmän kesäsulut.
 

Kuismin on työskennellyt kiinteistönhoitajana nykyisellä työnantajalla vuodesta 1997 alkaen. Aluksi työ oli keikkaluontoista, mutta vuodesta 2001 alkaen hän on toiminut vakituisena työntekijänä.

– Olen suorittanut nykyisen työsuhteeni aikana oppisopimuksella kolme tutkintoa. Ensin kiinteistönhoitajan perustutkinnon ja sitten ammattitutkinnon. Pari vuotta sitten suoritin vielä kiinteistöjen turvallisuusalan perustutkinnon. Itse olen tykännyt opiskella oppisopimuksella, Kuismin kiittelee.

Oppisopimusopiskeluun ei mene sen enempää aikaa kuin opiskeluun yleensäkään. Kuismin mukaan ohjaamiseen menee jonkin verran aikaa, mutta työtehtävän tekeminen sujuu lähes samassa ajassa. Hän lisää, että paperihommat ja ohjaajan roolin taustatyöt sujuvat myös aika kivuttomasti.

– Kaikki on mielestäni omasta työnsuunnittelusta ja asenteesta kiinni. Kun työpaikkaohjaajalla on reipas ote hommaan, tarttuu asenne helpommin myös koulutettavaan, Kuismin painottaa.

 

Kiinnostuitko oppisopimuksesta tai työpaikkaohjaajana toimimisesta?
Lue lisää >> täältä tai ota suoraan yhteyttä: p. 050 576 5408, oppisopimuskoulutus(at)ekami.fi

Lue myös kiinteistönhoitajan ammattitutkinnon pilottikoulutuksesta >> täältä.

Jaa