Yrittäjätarinoita ja -unelmia Ekamista

Ma 07.09.2020 08:15

Lauantaina 5.9.2020 vietettiin yrittäjän päivää.

Sen teemassa esitimme Ekamin opettajille ja opiskelijoille pari kiperää kysymystä mietittäväksi kahvitauolla.

Kuka on mielestäsi mielenkiintoinen yrittäjäpersoona?

Joel Vatanen, kuntosaliyrittäjä. Hän on tullut tutuksi YouTubessa. Jakaa videoilla kuntoiluvinkkejä, esittelee autojaan ja kertoo yrityksestään. Motona taitaa olla, että ”keskity siihen mitä teet", miettivät sähköalan opiskelijat Juho ja Aleksi.

- Oma vanha basso-opettajani Jari Kolanen. Hän on tehnyt ikänsä musiikkia ja soittanut monissa kokoonpanoissa. Hänelle on avoin ja hyväksyvä asenne ja vahva usko siihen mitä tekee. Hän on alansa rautainen ammattilaisena ja taitava pedagogi, ihan joulupukin näköinen mies. Jos en olisi opiskellut Jarin tunneilla, näkisin musiikin teknisenä ja nykyistä kylmempänä asiana, kuvaili musiikin opiskelija Jaakko.

- Julkkisyrittäjistä Pekka Hyysalo, hän esiintyi hiljakkoin opettajien tapahtumassa. Pekan tarina on konkreettinen esimerkki siitä, kuinka rajoitteista huolimatta meistä jokainen pystyy seuraamaan unelmiaan, kun luottaa itseensä ja yrittää, pohtii matkailu-, ravitsemus- ja elintarvikealan opettaja Pia.

Markku Hämäläinen, Kotka Millsin toimitusjohtaja, tulee mieleen vihreistä innovaatioista, mm. muovittomista kertakäyttöastioista.  Reino Uusitalo, Pyroll Oy:n perustaja ja omistaja, joka on luonut yrityksen tyhjästä ja toimii aktiivisesti monessa yhteisöllisessä projektissa, tuumaili  prosessitekniikan opiskelijaryhmä.

Titta ja Thomas Halloran, pariskunnan videoblogi on koukuttava, ammattitaitoista ja täynnä iloista tekemistä. Titta ja Thomas ovat omalla tavalla tunnistettavan positiivisia ja heittäytyviä, ei voi kuvitella tylsiksi tai tavallisiksi, vaikka ovatkin ihan tavallisia, kertoo Ekamin henkilökuntaan kuuluva Linda.

Yrittäjyyskasvatusta ja yrittäjyysopintoja on Ekamissa kehitetty vuosien ajan yhteistyössä alueen yritysten, yrittäjäjärjestöjen ja muiden yrittäjyystoimijoiden sekä alueen ja koko Kaakkois-Suomen oppilaitosten kanssa. Esimerkkinä laajasta yhteistyöstä oli maaliskuun 2020 lopulla päättynyt Hämeen ELY-keskuksen rahoittama Cursor oy:n koordinoima  ESR-hanke Up Action - Silta tulevaisuuden yrittäjyyteen, jossa laajassa oppilaitosyhteistyössä (mukana Ekami, Xamk, Ksao Kouvolasta ja LUT, Sampo ja Saimia, sittemmin LAB-Amk Lappeenrannasta) kokeiltiin ja kehitettiin erilaisia yrittäjyyden oppimisympäristöjä, kuten NY-yrittäjyys, oppimisosuuskunnat, pop up -yrittäjyys ja start up -kokeilut. Tästä voit lukea lisää Newspoolin sivuilta.

Myös William ja Ester Otsakorven säätiö on tukenut Ekamin yrittäjyyskasvatuksen kehittämistä eri hankkeissa. Yrittäjäjärjestöjen ja muiden yrittäjyyttä edistävien tahojen edustajat ovat aktiivisesti osallistuneet Yrittäjyyden ohjausryhmän toimintaan ja jakaneet arvokasta osaamistaan opiskelijoiden hyväksi. Hyvästä yhteistyöstä ovat merkkeinä myös kumppanuus- ja yhteistyösopimukset alueen yrittäjäjärjestöjen kanssa.

Kenen kanssa ja miten kannattaa verkostoitua?

- Työssäoppimispaikat ovat tärkeitä. On helpompi luoda verkostoja, kun on ahkera, oma-aloitteinen ja menee töihin ajallaan sekä tekee työt sillai kun on sovittu, toteavat sähköalan opiskelijat.

- Opettajat ovat hyviä ja tärkeitä linkkejä työelämän puolelle.  Prosessialan opettajilla on poikkeuksellisen laaja ja pitkällä aikavälillä syntynyt verkosto, prosessialan opiskelijat tiivistävät keskustelunsa.

- Kannattaa verkostoitua itseään fiksumpien kanssa, toteavat henkilökunnan edustajat.

Kahvipöytäkeskustelut linkittyvät mainiosti entisten ekamilaisten videotarinoihin. Opetushallituksen rahoittamassa MYVEt-hankkeessa avattiin MysteryKontti Ekami -kanava YouTubeen. Kanava sisältää toinen toistaan innostavampia tarinoita yrittäjyydestä ja verkostoitumisen tärkeydestä opiskelijoiden ja kaikkien heidän koutsaajiensa rohkaisuksi. Kameran takana projektissa oli valokuvaaja Sofia Virtanen. Voit katsoa Sofian haastattelun Youtubesta.

 

Anne Kainlauri

opettaja, Ekami

Hilkka Huisko

projektipäällikkö, Ekami

 

Jaa