Yrityskokeilu Satu Productionissa

Ti 11.01.2022 13:15

Taidepajan oppisopimusopiskelijan yrityskokeilu Satumatka Productionissa 19.11 - 17.12.2021

Kuka olen ja mikä on yrityskokeilu?

Nimeni on Karoliina ja olen Taidepajan oppisopimusopiskelija. Opiskelen käsityön ohjaustoiminnan artesaaniksi nyt toista vuotta, ja oppisopimusopiskelijana olen ollut syyskuusta 2019 lähtien. Rannikkopajojen ammatilliset pajat ovat tulleet jo vuosien aikana sen verran tutuiksi, että halusin lähteä yrityskokeiluun, jotta saisin uusia kokemuksia ja näkisin, miten muualla toimitaan. Halusin myös tietysti haalia lisää tietoa ja taitoa tulevaisuuden varalle sekä hankkia uusia kokemuksia.

Yrityskokeilu meinaa siis sitä, että me oppisopimusopiskelijat ja palkkatukisopimuksella olevat voimme lähteä johonkin yritykseen neljäksi viikoksi hakemaan kokemusta ja tukea tulevaisuuden varalle. Yrityskokeilussa ollaan siis vain neljä viikkoa, jonka aikana saat toivottavasti paljon uusia kokemuksia sekä pääset näkemään miten toisessa oman alasi tai itseäsi kiinnostavassa alan yrityksessä toimitaan. Kannattaa siis valita yrityskokeilupaikaksi sellainen paikka, josta on sinulle hyötyä.

 

Miten päädyin Satumatka Productioniin?

Olin miettinyt yrityskokeilua jo hetken ja halusin toisen vuoden opiskelujen aikana sen suorittaa, koska ikinä ei tiedä kuinka kiireinen viimeinen vuosi on. Sanoin ääneen yrityskokeiluhaaveistani ja Taidepajan ohjaaja Leila vinkkasi minulle yrityksestä nimeltä Satumatka Productions, joka luo tapahtumia ja elämyksiä. Yrityksessä työskentelee pääsääntöisesti kaksi naista, Satu Liikkanen, joka on Satumatka Productionin perustanut vuonna 2006 sekä elämystuottaja Inka Setälä. Vinkin saatuani kävin heidän nettisivuillaan ja päädyin laittamaan heti sähköpostia Satulle. Ehdotin jos vuoden 2022 alussa olisi aikaa ottaa minut yrityskokeiluun ja sainkin vastauksen aika nopeasti.
      Kysyttiin josko voisin heti marraskuussa aloittaa, sillä heillä oli tulossa iso joulutapahtuma mihin ylimääräiset kädet kelpaisivat mainiosti. Sovittiin tapaaminen, jonka jälkeen päätettiin, että aloitan neljän viikon yrityskokeilun marraskuun puolessa välissä eli parin viikon päästä tapaamisesta. Tapaamisen jälkeen olin todella onnellinen ja tiesin, että pääsen neljäksi viikoksi paikkaan, jossa pääsen tekemään niin hienoja juttuja aivan upeiden ja luovien ihmisten kanssa. Ei pidä unohtaa Tiibetinspanielin pentua nimeltä Valo, hän on Satun koira ja hän toimi työkaverinani myös.

 

Mitä kaikkea pääsin tekemään?

Koska iso joulutapahtuma, joka kulki nimellä Suuri Jouluseikkailu, oli tulossa Haminan Tanelinkulmaan, meidän piti aloittaa sen valmistelut. Pääsin tekemään pahvista isoja karkkikeppejä, jotka maalasin akryylimaalilla. Karkkikepit kuuluivat Suuren Jouluseikkailun tarinaan, ja niitä oli tulossa tapahtumaan myös myytäväksi. Apukoira Valo tietysti oli auttamassa, joten karkkikepeistä löytyi pienen pennun hampaanjälkiä, joka teki karkkikepeistä uniikkeja. Meille tultiin myös pitämään koulutus jättikukkien teosta. Taiteilija Irina Gedike Jättikukkasomisteista opetti kuinka tehdä ruusuja solumuovin kaltaisesta muovista käyttäen apuna kuumailmapuhallinta. Ruusut tehtiin Lumikuningattaren huoneeseen. Koulutuspäivä oli ihana ja tällöin mietin, että tätäkään en olisi varmaan koskaan oppinut ellen olisi tullut tänne yrityskokeiluun. Ensimmäisellä viikolla olin siis jo oppinut jotain uutta, mistä olin innoissani. Pääsin myös pukeutumaan nopeasti tonttuasuun, sillä Suuresta Jouluseikkailusta tehtiin juttu paikallislehteen. Tein myös paljon muita valmisteluja Jouluseikkailua varten. Piirsin käsikirjoituksen mukaan ja oman mielikuvituksen tukemana kuvia lahjoista, joita maailman lapset ovat tänä vuonna toivoneet. Leikkelin taikatehtävälappuja, laminoin paljon sekä paketoin lahjoja paljon – siis paljon! Tein siis pieniä, mutta tärkeitä asioita liittyen seikkailuun, jonka jälkeen alkoikin Suuren Jouluseikkailun pystyttäminen.

 

Suuri Jouluseikkailu ja Haminan holviston joulu

”Joulu Tanelinkulmassa pitää sisällään Suuren Jouluseikkailun, sekä kaikille avoimen ja maksuttoman Tonttujen askartelupajan. Aulatilassa myös pieni Joulumyymälä.

Suuri Jouluseikkailu vie satumatkalle joulun taikamaahan. 

Koko perheelle suunnattu toiminnallinen elämys johdattaa Lumikuningattaren maailmaan, Taikametsään ja Korvatunturille. Tontun lelupajassa on käynnissä salainen lahjanvalmistusprosessi, jossa tarvitaan apua. Myös monta muuta visaista arvoitusta on ratkaistava ennen kuin joulu voi tulla. Eikä Joulupukki taida muistaa kadottaneensa jotain erittäin tärkeää ja sen vuoksi pienet seikkailijat tarvitaan avuksi. Tämän Jouluseikkailun päähenkilö olet sinä. Astu siis Suureen Jouluseikkailuun. Kesto n. 20 minuuttia.”

Teksti löytyy Tanelinkulman nettisivuilta – tämä on siis ehkä paras kuvaus seikkailusta.

Käytössämme oli siis koko Tanelinkulman alakerta. Pääsalissa oli tonttujen askartelupaja, jossa tehtiin joulukortteja sekä päästiin kirjoittamaan joulupukille. Askartelupajassa oli tonttuilemassa aina pari 9.-luokkalaista, jotka olivat meidän apunamme näytöspäivinä. Salista löytyi myös pieni joulumyymälä, joka oli minun ”hallinnassani”. Minun tehtävänäni oli siis olla tervetuliaistonttu Kaneli Karoliina sekä työskennellä myymälässä ja lähettää perheitä Suureen Jouluseikkailuun. Myymälässä oli myynnissä huolinalleja, karkkikeppejä sekä muuta pientä kivaa. Huolinalle sekä karkkikeppi olivat myös niitä asioita, jotka löytyivät Jouluseikkailun tarinasta. Otin myös seikkailun varanneilta maksun vastaan ja annoin heille tarinassa tarvittavat taikatehtävät.
         Seikkailijoiden eli perheiden tehtävänä oli siis selvittää, mikä ihme on joulun taika. Seikkailussa ensimmäisenä päästiin Lumikuningattaren (Inka Setälä) huoneeseen, jossa ratkaistiin taikatehtäviä, heitettiin huolet jättiläisen saappaaseen sekä tiputettiin toivomuskivi toivomuslähteeseen. Kun taikatehtävät oli ratkaistu – päästiin Aapeli tontun huoneeseen ja Aapelia näytteli taitava Thomas Pryke. Aapelin huoneesta löytyi minun piirtämiäni kuvia lahjoista, jota tänä vuonna oltiin lahjaksi toivottu Joulupukilta. Kuvista löytyi huolinalle, karkkikeppi, joka ei koskaan lopu, pallo, joka tulee aina takaisin sekä esimerkiksi piereskelevä juna. Siellä testattiin myös seikkailijoiden kiltteyttä kiltteyskoneella. Aapelin huoneesta päästiin illan jännittävimpään huoneeseen eli Joulupukin huoneeseen. Siellä kyseltiin joululahjatoiveet sekä selviteltiin vielä vähän joulun taikaa. Psst. Joulun taika on aika.

Pääsin vielä jouluseikkailun ohella kokemaan Haminan Holviston joulun Haminan bastionissa. Toimin siellä Joulupukin pajassa tonttuna, joka otti perheitä yksi kerrallaan sisään koronan takia. Testasin perheiden kanssa kiltteyskoneella ovatko he olleet kilttejä, jonka jälkeen päästin perheen Joulupukin luo. Sain myös jännittävän yllätystehtävän pitää tonttubingoa lavalla kaksi kertaa! Koskaan en ollut mitään sellaista tehnyt, mutta voi että mulla oli kivaa.
     Bingossa tarkoitus oli löytää oikeat joulukappaleet oikeassa järjestyksessä ja kolmen rivin saatuaan huudettiin bingo! Ja jotta saisin lisää jännitystä uuteen tilanteeseen, niin koimme pieniä vastoinkäymisiä, joka vaati minulta heittäytymistä ja improvisaatiota. Onneksi osallistujia oli ihanan paljon, bingo saatiin kunnialla loppuun ja minulla jäi bingon jälkeen niin hyvä mieli! Olin päässyt haastamaan itseäni taas jossain aivan uudessa ja jännittävässä, sekä pärjäsin hyvin vaikka takkuja tulikin hieman matkaan. Tunnistin heti omat vahvuuteni ja sen, että ”hitsit mie pystyn tähän – tää on niin mun juttu”. Vieläkin kun muistelen tota tapahtumaa, niin minulla tulee todella hyvä mieli.

 

 

Fiilikset

En edes tiedä mistä aloittaa. Koko neljä viikkoa oli minulle niin ikimuistosta. Pääsin tekemään töitä niin lahjakkaiden ja upeiden ihmisten kanssa, joilta opin paljon. Pääsin tekemään kaikkea uutta, koin haasteita, jännitin, onnistuin, näin miten iso tapahtuma järjestetään sekä mikä ihaninta – pääsin olemaan tonttu. Elin siis tontun roolissa melkein kolme viikkoa, joka oli jollain tapaa vapauttavaa. Olen muutenkin leikkisä ja eläväinen persoona niin roolihahmona toimiminen oli juuri se, mikä sopi minulle hyvin.
       Oli myös sydäntälämmittävää huomata lapsien ilo ja kuinka heille minä olin oikea tonttu, sillä olenhan minä – olen käynyt ihan oikean tonttukoulunkin. Parhaimpana tonttumuistona kannan aina mukana sitä, kuinka sain parilta lapselta heidän tekemät joulukortit, ne pienien käsien vilkutukset minulle, se taianomainen joulumieli lapsien puheissa ja kiilto silmissä sekä se, että joka päivä huomasin sen kuinka tärkeää työtä, me olimme tehneet. Saimme ryhmänä luotua perheille upean joulukokemuksen.

 

Haluan myös kiittää lämmöllä Satua ja Inkaa, jotka ottivat minut avosylin vastaan heidän työkaveriksensa. Opin heiltä niin paljon ja kannan koko lopun elämääni mukana heiltä saatuja oppeja. Onneksi meidän yhteistyömme ei lopu, vaikka yrityskokeilu loppuikin. Haluaisin siis sanoa niille, jotka yrityskokeilua miettii, että menkää! Etsikää teitä kiinnostava paikka, menkää, tehkää, oppikaa, nauttikaa ja hoitakaa hommat niin hyvin, että sen neljän viikon jälkeenkin sinut muistetaan ja ehkä jopa tarvitaankin tulevaisuudessa.

 

Kirjoittanut: Karoliina Koivula
https://www.satumatka.fi/
 

Jaa